facebook_pixel
ישנם מס' סוגים של תאונות דרכים בגינם מוגשים כתבי אישום.
כתב אישום יוגש כאשר המדובר בתאונת דרכים בה נפגע אדם, על אף שישנם מקרים בהם יוגש גם כתב אישום בתאונות בהם לא נפגע אדם (נ"ב – נזק בלבד).
תאונות הדרכים הפכו למכת מדינה ומס' ההרוגים בתאונות עלה ממזמן על ההרוגים בכל מלחמות ישראל, עפ"י הסטטיסטיקה לכל נהג קיים סיכוי שיהיה מעורב בתאונת דרכים במהלך חייו.
ישנם מס' קטגוריות בתאונות דרכים: תאונות דרכים ללא חובת פסילה, תאונות דרכים עם חובת פסילה (פסילת מינמום), תאונות דרכים קשות- בהם נגרמה חבלה של ממש (פציעות חמורות – שברים, פריקות, דימומים וכו') ותאונות דרכים קטלניות (כאשר כתוצאה מהתאונה נהרג אדם).
תאונות דרכים ללא חובת פסילה

לרוב אלו תאונות הדרכים קלות. בד"כ אלה יהיו תאונות דרכים ללא נפגעים, כאשר מדובר באדם אשר לא היה זהיר בנהיגתו וגרם לתאונה. תאונות אלה מאפיינות את כתב אישום בהם מואשם אדם בעבירה של נהיגה בחוסר זהירות כגון חזית אחור וסטייה מנתיב.
בתאונות אלה אין חובה לפסול את רישיון הנהיגה עפ"י חוק אך אין הדבר אומר שבתיקים אלה לא מטיל בית המשפט פסילת רישיון נהיגה. הדבר אומר שמבחינה קטגורית אנחנו ברף הקל יותר של תאונות הדרכים והענישה תהיה כמובן בהתאם לנסיבות אישיות, נסיבות התאונה ועבר תעבורתי.
ניתן לומר באופן כללי כי עו"ד מקצועי יטה לסיים תיקים אלה ללא פסילה כלל ומקרים מסוימים ניתן אף לבטל כתב אישום מחוסר עניין לציבור.

תאונות דרכים עם חובת פסילה

אלה תאונות דרכים חמורות יותר. תאונת דרכים בה נחבל אדם (חבלה יכולה להיחשב אף אם נגרם כאב ראש והתנאי הוא שאותה נפגע פנה לקבלת טיפול רפואי). מדובר בנהגים אשר נהגו ברשלנות או בקלות ראש וגרמו לתאונה.
מקרים אלו מתאפיינים בכתבי אישום בהם נראה בד"כ עבירה של נהיגה בקלות ראש או נהיגה ברשלנות. בתיקים אלו קיימת חובה עפ"י חוק לפסול את רישיון הנהיגה לתקופה של לפחות 3 חודשים (פסילת מינימום).
לבית המשפט ישנה סמכות מעוגנת בחוק להטיל פסילה קצרה יותר מ-3 חודשים וזאת אם מדובר בנסיבות חריגות. הענישה בתיקים אלה לרוב נעה בין פסילה ל-3 חודשים וככל שהפציעות חמורות יותר ו/או רף הרשלנות גבוהה יותר ועברו של הנאשם כבד יותר קיים סיכון למשך פסילה ארוך יותר העלול להגיע גם ל-11 חודשים ומעלה.

תאונות דרכים קשות בהם נגרמו חבלות של ממש

מדובר באותם מקרים בהם קיימת חובת פסילה עפ"י חוק אך התאונה היא חמורה בהרבה הן בשל הפציעות שנגרמו כתוצאה מהתאונה – אנשים שנפגעו בצורה קשה מאוד, שברים, חתכים עמוקים, נהגים שאושפזו, עברו שיקום, סבלו מנכות לאחר התאונה וכדומה והן בשל נסיבות התאונה כאשר מתלווה לביצוע העבירה יסוד נפשי של פזיזות.
תיקים אלה הינם חמורים בהרבה ושם נבחן העונש בהתאם למקרה לגופו. בהחלט ייתכן כי בתיקים אלה יוטלו עונשי מאסר (לרוב מדובר במס' חודשים), עבודות שירות לצד שלילות רישיון נהיגה לתקופה של מס' שנים.

כיצד ניתן להתמודד עם תיקים שיש בהם חובת פסילה?

עו"ד טוב יאתר בחומר החקירה כשלים ראייתיים, נקודות חלשות וינסה להביא לכך כי הלקוח שלו לא יורשע בעבירות המיוחסות לו בכתב האישום. לחילופין ינסה להגיע להסדר טיעון הכולל תיקון של כתב האישום אשר לא מחייב את בית המשפט להטיל את פסילת המינימום (3 חודשי פסילה).

מה זו פסילה מנהלית?

בתאונות דרכים קיימת סמכות לקצין משטרה לשלול את רישיון נהיגתך ל-60 ימים וזאת תוך 72 שעות מקרות התאונה כדי להטיל על נהג תקופת צינון. ימי הפסילה המנהלית בד"כ ינוכו מהעונש שתקבל בגזר הדין בבית המשפט אך הדבר לא קורה באופן אוטומטי ויכול גם לא לקרות כלל. עו"ד טוב צריך לדאוג לניכוי תקופה זו מהעונש שנגזר בבית המשפט.

האם יש דרך לקצר או לבטל את הפסילה המנהלית?

קיימת אפשרות להגיש בקשה לביטול פסילה מנהלית. שם ניתן להעלות טענות הן משפטיות והן אישיות במטרה לבטל או לקצר את תקופת הפסילה.
למשרדינו יכולת התמודדות גבוהה ביותר עם תיקי תאונות דרכים הן לאור הותק והניסיון שנצבר במהלך השנים- חשוב לציין שפנייה לעו"ד כבר בשלב המקדמי יכול להביא לקיצור הפסילה המנהלית ולמניעת פסילה עתידית בבית המשפט, כמו כן יודגש כי מומלץ להתייעץ עם עו"ד עוד בטרם מסירת עדות ו/או חקירה תחת אזהרה, חובה על הבוחן ליידע נהג בטרם חקירתו בזכות החוקית של קבלת ייעוץ לפני חקירה.

עורך דין - ניר בוכמן

משרד עו"ד תעבורה ניר בוכמן מתמחה בתחום התעבורה החל משנת 2005. המשרד מעניק ליווי משפטי בכל הערכאות השיפוטיות ובכל מקום גיאוגרפי, המשרד מוכר, וידוע כאחד המובילים בתחומו.
תחום מומחיות מובהק וייחודי של המשרד עוסק בייצוג נהגים אל מול משרד הרישוי והמחלקה המשפטית ובעתירות מנהליות לבתי המשפט המחוזיים לאחר שהוטלו עליהם אמצעי תיקון, לרבות פסילות רישוי. בנוסף מעניק המשרד ליווי משפטי וייצג לנהגים שהוזמנו לבדיקת כשירות לנהיגה ע"י המכון הרפואי ולרבות ייצוג בפני וועדת ערר. באופן זה מספק המשרד מעטפת מלאה לכל ענפי התעבורה השונים, החל מעבירות קנס, נהיגה בשכרות, עבירות מהירות, עבירות רישיונות, תאונות דרכים, תאונות דרכים קטלניות ועבירות הפקרה וזאת תוך מתן דגש על מקצועיות והקפדה על כלל הצרכים של הלקוח.